Jak prawidłowo podawać i pić Prosecco?

Jak prawidłowo podawać i pić Prosecco?

Prosecco to wino musujące. Jest produkowane w regionach Veneto i Friuli w północno-wschodnich Włoszech. Jest produkowane głównie z winogron Glera. Ma większe bąbelki niż Szampan i charakteryzują je nuty owocowe i kwiatowe. W tym artykule prezentujemy zasady, którymi należy się kierować, spędzając czas przy Prosecco.

Jak przechowywać Prosecco?

Prosecco należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, a temperatura powinna być stała.

Butelki należy przechowywać na boku, w pozycji poziomej. Trzymaj je z dala od światła, zarówno sztucznego, jak i bezpośredniego światła słonecznego oraz z dala od źródeł ciepła.

Nie przechowuj Prosecco w lodówce ani w zamrażarce. W obu tych miejscach jest zbyt zimno i istnieje ryzyko zepsucia wina. Ponadto, niska temperatura zamrażarki może sprawić, że korek wyskoczy z wina.

Jak przygotować Prosecco?

Uwaga! Nie należy nalewać Prosecco do karafki.

  • Umieść butelkę w wiaderku z lodem na 30-45 minut przed podaniem. Alternatywnie, umieść butelkę w lodówce na co najmniej 3 godziny.
  • Unikaj chłodzenia kieliszków w lodówce. Skraplanie się pary wodnej osłabia wino i rozcieńcza jego smak.
  • Popularne są także drinki z prosecco, takie jak Spritz, Mimosa, Bellini czy Rossini.

Jak podawać Prosecco?

  • Prosecco podawaj schłodzone lub zimne. Idealna temperatura to 6-8°C
  • Prosecco należy prezentować w butelce. Dobrą etykietą jest otwieranie butelki przy stole.
  • Otwórz butelkę, trzymając korek dłonią. Delikatnie obrócić butelkę, aby go wyjąć. Unikaj wystrzelenia korka.
  • Należy uważać na ciśnienie. Nie potrząsaj butelką. Kiedy otwierasz wino, miej w pobliżu kilka pustych kieliszków, aby mieć gdzie szybko przelać wino.
  • Trzymaj butelkę za korpus, nigdy za szyjkę lub korek. Napełniaj kieliszek między ⅓ a ½.
  • Podawaj Prosecco w kielichach do białego wina. Unikaj kieliszków do szampana. Prosecco potrzebuje szerszego szkła, aby uwolnić swój bukiet.
  • Trzymaj kieliszek za nóżkę, aby nie ogrzewać wina ręką.
  • Pijcie małymi łykami. Jeden kieliszek Prosecco powinien być pity od 10 do 20 minut.
  • Nigdy nie dodawaj lodu do Prosecco. Można jednak dodać lód do koktajlu z Prosecco, takiego jak np. Spritz.

Kiedy podawać i pić Prosecco?

Prosecco jest uważane za wino popularne. Dlatego jest najbardziej odpowiednie na nieformalne okazje.

Jest idealne na aperitif lub jako drink przed posiłkiem. Można je podać podczas brunchu, lekkiego lunchu, grilla lub przyjęcia.

Obecnie w miarę zyskiwania na popularności, Prosecco staje się jednak coraz częściej podawane podczas formalnych okazji, takich jak uroczyste kolacje.

Potrawy, z którymi można łączyć Prosecco

Prosecco dobrze łączy się z wieloma potrawami.

Owocami morza, takimi jak:

  • Krewetki
  • Małże
  • Ostrygi

Warzywami jak:

  • Szparagi
  • Radicchio (cykoria sałatowa)
  • Cebula
  • Marchew

Włoskimi serami:

  • Scamorza
  • Provola
  • Gorgonzola
  • Pecorino
  • Parmigiano

Prosecco można też łączyć z większością owoców oraz z włoskimi wędlinami, takimi jak Prosciutto Crudo czy Bresaola.

Materiał Partnera

Podobało się? Pokaż znajomym

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments